Contact   |   CALL US T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Prvi put s djetetom kod stomatologom05.03.2014.

Kada odlučite doći s djetetom u prvi posjet LEDIKDENT dentalnom centru, svakako preporučujemo da taj prvi put dođe na prilagodbu i edukaciju.

Cijela naša ideja o radu s djecom ima poseban pristup, a to zahtjeva upoznavanje djeteta, stjecanje djetetova povjerenja i postupan rad s djetetom. Takav pristup je do sada dao izvrsne rezultate i djeca zaista odlaze i dolaze veseli i nasmješeni. Pristupamo djeci individualno, a to znači da neka djeca trebaju više vremena da se opuste i mi im to dajemo. S djecom treba biti strpljiv, pun pažnje i razumijevanja. Roditelji isto tako trebaju odvojiti vrijeme da odlazak zubaru bude bez pritisaka žurbe i nervoze. Kod kuće djetetu trebate objasniti da ide upoznati „doktora za zubiće“ i da će doktor provjeriti da li ima koji „Gric i Grec“. Nema potrebe da sa djetetom ulazite u priče o zujanju, bušenju i ostalim zvukovima jer će dijete na prilagodbi upoznati stomatološku stolicu, vidjeti sve instrumente i biti detaljno upoznato sa svime što će se raditi i na koji način. Djeca bolje reagiraju kada sami nešto vide, osjete i probaju nego kada im netko prepričava svoje viđenje cijele situacije.

Za prvi put dijete ćemo educirati o pravilnom pranju zubića, upoznati sa prostorom, opremom i osobljem te napraviti prvi pregled i profesionalno oprati zubiće ili napraviti fluoridaciju. Ukoliko postoji koji karijes doktorica će djetetu objasniti što će se idući put raditi i kako će izgledati postupak.

Sve postupke radimo uz upotrebu anestetika tako da dijete neće osjetiti bol. Najprije se sa anestetikom u spreju umrtvi mjesto gdje će se dati jači anestetik u injekciji, tako da se ni ubod injekcije ne osjeti.

Naše iskusno osoblje pristupa djeci s posebnom pažnjom i pristupom koji je osmišljen da djeci umanji strah i učini posjet stomatologu sasvim uobičajenim.

Parodontalna bolest04.02.2014.

Parodontitis je vodeći uzrok gubitka zuba te može biti povezan sa drugim kroničnim bolestima, kao što su dijabetes i srčane bolesti!

Parodontalna bolest (parodontitis) je kronična bolest potpornog aparata zuba koji okružuje zub i sidri ga u čeljusti.

Parodontitisu prethodi gingivitis - upala zubnog mesa koja može djelovanjem bakterija, slabljenjem imuniteta i prisutnošću faktora rizika dovesti do upale dubljih struktura. Glavni uzročnik te bolesti je plak, organizirani sloj ostataka hrane, sline i bakterija koje su odgovorne za karijes, ali i onih odgovornih za upale zubnog mesa. Plak, u procesu mineralizacije sa mineralima iz sline, prerasta u kamenac koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija. Zubno meso postane crveno, bolno, otečeno te krvari i ako se ta faza ne sanira, pod zubnim se mesom počnu množiti bakterije koje uništavaju potporne strukture, uzrokuju nastanak džepa i povlačenje kosti. Stanje se može brže ili sporije razvijati i na kraju dovesti do ispadanja zubi koje zbog povlačenja kosti više nema što držati.

Nazočnost bakterija iz plaka je ključna za razvoj bolesti, no mnogo je čimbenika koji utječu na razvoj i oblik bolesti. To su genetski faktori, imunološki sustav, sistemski faktori, faktori rizika (pušenje, stres…), utjecaj okoliša, socijalni faktori. Prema brojnim studijima rizik za pojavu parodontitisa se povećava kod pušača od 2,5 do 7 puta, a bolest se javlja u težem obliku i slabije reagira na liječenje. Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim oboljenjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, čak 7 puta veći rizik za prerani porod novorođenčadi manje porođajne težine, neonatalna smrt, preeklampsija (poremećaj u trudnoći) i hipertenzija uzrokovana trudnoćom. Bakterije iz parodontnog džepa mogu putem krvotoka dospjeti i naseliti naslage na koronarnim žilama i doprinijeti stvaranju ugruška. Ustanovljeno je da pacijenti s parodontitisom imaju 25% veći rizik od nastanka koronarne bolesti srca. Novo ispitivanje je pokazalo kod skupine pacijenata s uznapredovalim parodontitisom nakon intenzivnog liječenja unutar dva mjeseca statistički značajno poboljšanje u cirkulaciji krvi. Također osobe sa parodontitisom teže reguliraju razinu šećera u krvi, te udisanjem tih bakterija mijenjaju sluznicu u plućima čime daju priliku za naseljavanje bakterija koje uzrokuju bolesti dišnog sustava. Čak 30-40% aspiracijskih pneumonija (upala pluća) u podlozi ima bakterije koje nalazimo i kod parodontne bolesti.

Upravo iz tih razloga važno je održavanje zdravlja parodonta kako kod kuće održavanjem pravilne oralne higijene, tako i u stomatološkoj ordinaciji redovitim profesionalnim čišćenjem zubi i pregledima na kojima se mogu otkriti počeci bolesti koji zahtijevaju uvođenje kompletne parodontalne terapije.

Rano otkrivanje parodontalne bolesti može spriječiti gubitak zuba. Parodontalnu bolest dijagnosticirat ćemo u našoj ordinaciji jer samo stomatolog može postaviti točnu dijagnozu.

Kod dijagnostike parodontitisa koristi se rentgenska snimka čeljusti koja nam može pokazati razinu kosti i progresiju njene resorpcije odnosno stupanj povlačenja kosti.

Pri kliničkom pregledu važan parametar je mjerenje dubine džepova s parodontalnom sondom. To je tanki instrument kojim se ulazi pod gingivu odnosno zubno meso.  Uz pomoću tih mjerenja kontroliramo uspješnost terapije. Uz mjerenje džepova kontroliramo i količinu plaka na zubima koji je jedan od glavnih uzročnika upale. Poboljšanje oralne higijene kod kuće nužno je za uspjeh.

Kompletna terapija se sastoji od čišćenja zubnog kamenca, pjeskarenja  i poliranja zubi kako bi se uklonio sav vidljiv kamenac i uklonile naslage i pigmentacije na zubima. Tada zubi postaju glatki i nisu više pogodni za razmnožavanje bakterija. Nakon mjerenja džepova slijedi kiretaža džepova - poliranje korijena posebnim instrumentima, kiretama, čime se uklanja onaj kamenac koji se nalazi ispod zubnog mesa na površini korijena. Osim mehaničkog uklanjanja tvrdih naslaga, džepovi se ispiru antibakterijskim otopinama. Kod uznapredovalih slučajeva prednost se daje kirurškom pristupu pod direktnom kontrolom oka, te je potrebna upotreba lokalnih ili sistemskih antibiotika.

Dovoljno rana dijagnostika i liječenje parodontne bolesti može sačuvati vaše zube ali i utjecati na vaše opće zdravstveno stanje.

Protetski nadomjesci17.07.2013.

Postoji više mogućih rješenja za nadomještanje zubi mogovisno o indikaciji, broju zuba koji fale, dobu pacijenta, stanju zubnih i parodontnih tkiva, financijskoj mućnosti pacijenta itd. Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem zuba. Kod većeg nedostatka zuba opcija su zubne proteze koje su mobilni nadomjesci (skidaju se). Fiksni nadomjestak-most je konstrukcija kod koje se bruse susjedni zubi od onog koji nedostaje kako bi postali nosači mosta. Nakon brušenja, zubi postaju osjetljivi i estetski potpuno izmijenjeni zbog čega će pacijent u našem dentalnom centru dobiti privremeni most-provizorij, kako bi vrijeme do izrade mosta prošlo sigurno i što ugodnije za pacijenta. Na zub kojemu je kruna destruirana, a korijen čitav i zdrav, nužno je napraviti krunicu (navlaku) koja zamjenjuje vašu krunu zuba i čuva korijen od frakture. Kada zub u potpunosti nedostaje, a želi se izbjeći brušenje susjednih zuba, opcija može biti implantat, titanski nadomjestak koji se ugrađuje u kost. On zamjenjuje korijen zuba na koji se onda radi krunica. U nekim slučajevima kod nedostatka jednog zuba postoji mogućnost pomicanja stražnjih zuba prema prednjima uz pomoć fiksnog ortodontskog aparata (aparatić za zube) kako bi se popunio prostor gdje nedostaje zub.

U našem dentalnom centru specijalist protetike će vam na prvom pregledu iznijeti sva moguća rješenja za vašu situaciju.