Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Dječja ordinacija

Po uzoru na mnoge europske gradove odlučili smo imati prvu privatnu stomatološku ordinaciju koja je namijenjena djeci.

Iako se u našem dentalnom centru jednako brinemo za odrasle kao i za djecu, djeca ipak imaju jedan poseban tretman

Osim mnogo igračaka i slikovnica koje ih čekaju te crtića koje gledaju dok su u tretmanu, brinuli smo se i oko najsitnijih detalja kako bi se prilagodili djeci. Imali smo načelo, sve što imaju odrasli moraju imati i djeca, posebno za njih.

Dječja ordinacija je odvojena od ordinacije za odrasle iz više razloga. Najvažniji razlog je želja da se djeci osigura ugodan boravak kod stomatologa, da se osjećaju sigurno i opušteno. Osim toga željeli smo osigurati najviše higijenske uvjete za naše najmlađe. Sav instrumentarij i kompletna oprema u dječjoj ordinaciji su namijenjeni samo za djecu i koriste se isključivo u toj ordinaciji.

Nije na odmet istaknuti da koristimo najbolje stomatološke materijale provjerenih proizvođača.

Dječja stomatologija

Dječja stomatologija je grana stomatologije koja proučava razvoj zubi kod djece i prije svega ima preventivnu svrhu, odnosno ima cilj prolongirati pojavu prvog karijesa. Zbog toga je važno da roditelji  djecu osvijeste o važnost održavanja zubi čistima i zdravima.

Djecu kod stomatologa treba dovoditi dok ih zubi ne zabole. Prvi posjet stomatologu se može obaviti već kada prvi zubići izađu, nakon 1. godine. Taj prvi pregled ima isključivo svrhu edukacije roditelja, ali  je to pravo vrijeme da odaberete stomatologa za svoje dijete. Stomatolog koji radi s djecom mora biti pažljiv, strpljiv, pun razumijevanja za dijete. Isto tako, kada dijete malo poraste, treba započeti sa prilagodbom na stomatološku stolicu i sve što pregled kod stomatologa zahtijeva.

Postoji nekoliko oblika prevencije karijesa kod djece, a najčešći način je pečaćenje fisura. Kutnjaci su posebno izloženi nakupljanju plaka i ostataka hrane te se zbog toga preporučuje zaštititi ih postupkom pečaćenja. Zatim je svakako važno spomenuti fluoridaciju, premazivanje zubi fluor gelom koji štiti zubiće.

Ukoliko se karijes ipak pojavi na mliječnom zubiću svakako ga je potrebno sanirati. Mliječni zubi su jednako važni kao i trajni i imaju svoju veliku funkciju. Zabluda da se mliječni zubi ne popravlju jer će ispasti je vrlo pogrešna i donosi ogromnu štetu djetetu. Na mliječne zubiće se stavljaju kvalitetni materijali, baš kao i na trajne, a kao veliki poticaj klincima pokazale su se plombe u boji, koje im dođu kao nagrada za popravljeni zub.

Proces prilagodbe

Prvi posjet stomatologu bi, najkasnije, trebao biti do navršene 3. godine života. Svjetska stomatološka udruženja preporučuju odlazak već nakon 1. godine, odnosno čim izađu prvi zubići, kako bi se roditelji na vrijeme educirali o važnosti mliječnih zubića te spriječavanju ranog razvijanja karijesa.

Prvi posjet djeteta u našoj ordinaciji je uvijek rezerviran za prilagodbu i upoznavanje. Naš koncept prilagodbe i edukacije prilikom prvog pregleda se pokazao vrlo učinkovit jer djetetu dajemo vremena da se upozna sa novom situacijom te da se pripremi za idući dolazak, ukoliko je potrebno nešto sanirati.

Cijela naša ideja o radu s djecom ima poseban pristup, a to zahtjeva upoznavanje djeteta, stjecanje djetetova povjerenja i postupan rad s djetetom. Takav pristup je do sada dao izvrsne rezultate i djeca zaista odlaze i dolaze veseli i nasmješeni. Pristupamo djeci individualno, a to znači da neka djeca trebaju više vremena da se opuste i mi im to dajemo. S djecom treba biti strpljiv, pun pažnje i razumijevanja.

Roditelji trebaju odvojiti vrijeme da odlazak zubaru bude bez žurbe i nervoze. Kod kuće djetetu trebate objasniti da ide upoznati „doktora za zubiće“ te nema potrebe da sa djetetom ulazite u priče o zujanju, bušenju i ostalim zvukovima jer će dijete na prilagodbi upoznati stomatološku stolicu, vidjeti sve instrumente i biti detaljno upoznato sa svime što će se raditi i na koji način. Djeca bolje reagiraju kada sami nešto vide, osjete i probaju nego kada im netko prepričava svoje viđenje cijele situacije.

Naša dječja ordinacija nije mjesto gdje djecu boli već mjesto gdje se bol prevenira ili uklanja.  Sve postupke radimo uz upotrebu lokalnih anestetika koji su namijenjeni djeci i na taj način izbjegavamo situaciju da se djetetu zamjeri odlazak stomatologu. Postupak davanja anestetika je također bezbolan, najprije se sa anestetikom u spreju umrtvi mjesto gdje će se dati jači anestetik u injekciji, tako da se ni ubod injekcije ne osjeti.

Naše iskusno osoblje pristupa djeci s posebnom pažnjom i pristupom koji je osmišljen da djeci umanji strah i učini posjet stomatologu sasvim uobičajenim.