Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Dječja stomatologija

Dječja stomatologija je grana stomatologije koja proučava razvoj zubi kod djece i prije svega ima preventivnu svrhu, odnosno ima cilj prolongirati pojavu prvog karijesa. Zbog toga je važno da roditelji  djecu osvijeste o važnost održavanja zubi čistima i zdravima.

Djecu kod stomatologa treba voditi najprije preventivno što znači dovoditi ih dok zubi ne bole. Prvi posjet stomatologu se može obaviti već kada prvi zubići izađu, nakon 1. godine. Taj prvi pregled ima isključivo svrhu edukacije roditelja, ali  je to pravo vrijeme da odaberete stomatologa za svoje dijete. Stomatolog koji radi s djecom mora biti pažljiv, strpljiv, pun razumijevanja za dijete.Isto tako, kada dijete malo poraste, treba započeti sa prilagodbom na stomatološku stolicu i sve što pregled kod stomatologa zahtijeva.

Postoji nekoliko oblika prevencije karijesa kod djece, a najčešći način je pečaćenje fisura. Kutnjaci su posebno izloženi nakupljanju plaka i ostataka hrane te se zbog toga preporučuje zaštititi ih postupkom pečaćenja. Zatim je svakako važno spomenuti fluoridaciju, premazivanje zubi fluor gelom koji štiti zubiće.

Ukoliko se karijes ipak pojavi na mliječnom zubiću svakako ga je potrebno sanirati. Mliječni zubi sujednako važni kao i trajni i imaju svoju veliku funkciju. Zabluda da se mliječni zubi ne popravlju jer će ispasti je vrlo pogrešna i donosi ogromnu štetu djetetu. Na mliječne zubiće se stavljaju kvalitetni materijali, baš kao i na trajne, a kao veliki poticaj klincima pokazale su se plombe u boji, koje im dođu kao nagrada za popravljeni zub.