Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Endodoncija

Endodoncija ili liječenje zuba (vađenje živca)  je grana stomatologije koja se bavi bolestima zubne pulpe, srži zuba u kojoj se nalazi živac.

 Jedan od uzroka nastajanja bolesti pulpe je karijes koji kada prodre do pulpe, inficira je i stvori upalu. Upalne reakcije najčešće uzrokuju jake pulsirajuće bolove, a odumiranje živca može proći i asimptomatski što se zove nekroza. Daljnjim prodorom bakterija kroz otvor na vrhu korijenskog kanala dolazi do upale u kosti (granulom, apsces).

Kada dođe do upalne reakcije potrebno je provesti endodontski zahvat.

On se sastoji od otvaranja pulpne komorice, odstranjivanja pulpe te mehaničkog i kemijskog čišćenja i širenja korijenskih kanala nakon čega se isti pune odgovarajućim materijalom. Nakon toga zub se nadogradi ispunom.

Ako fali veći dio zuba, ponekad se on mora zaštiti krunicom (navlaka) da bi se spriječio lom korijena jer zubi koji su endodontski tretirani nisu više vitalni i postaju krhki i manje otporni na lom.

Cilj endodoncije je izliječiti zub kako bi se on dugotrajno sačuvao jer svaki sačuvani zub je jako važan i može biti ključan za nadomještanje ostalih izgubljenih zubi. Na zadnjem mjestu je vađenje zuba koje se vrši tek kada smo pokušali na sve načine spasiti zub, a upala nije mogla biti sanirana.