Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem ortodontskih anomalija zuba, što je važno ne samo za estetiku pacijenta nego i za pravilnu funkciju zuba koja može nepovoljno utjecati na same zube i na zdravlje čitavog žvačnog sustava.

Nepravilno postavljeni zubi onemogućuju održavanje pravilne oralne higijene čime se povećava rizik od nastanka karijesa, te mogu preopteretiti  zube prekomjernim žvačnim silama, uzrokovati prekomjerno trošenje i teže oblike stanja ne samo zuba nego i čeljusnog zgloba.

Provođenje dovoljno rane terapije može djelovati na odnose i rast čeljusti, izbjeći vađenje zuba, te  pojednostaviti pa čak i zauvijek odgoditi daljnju terapiju. Za to se ovisno o indikaciji koristi više različitih vrsta aparata od kojih su većina mobilna - mogu se skidati. Tijek i napredak terapije ovisi o djetetovoj upornosti u nošenju.

Specijalist ortodoncije će pacijentima kojima je fiksna terapija potrebna  ponuditi  na izbor više vrsta ortodontskih sustava ovisno o indikaciji, cijeni, estetici i vremenu trajanja terapije. Napretkom tehnologije razvili su se sustavi koji ne zahtijevaju ekstrakciju zuba,  znatno ubrzavaju terapiju, ugodniji su za nošenje, te estetskizadovoljavaju i najstrože kriterije.

Tako danas na tržištu osim metalnih bravica postoje i razne prozirne visoko estetske keramičke bravice. Preko njih se postavlja metalna žica koja također može biti bijela tako da je cijeli aparatić u boji zuba.

Ortodontske anomalije se mogu prepoznati već u 7. godini života pa se to vrijeme uzima kao najbolji period za napraviti kontrolni pregled kod specijaliste ortodonta.