Gdje smo   |   NARUČITE SE T: +385 1 7771 705 M: +385 95 3727 731
Facebook iconTwitter icon

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi održavanjem zdravlja potpornog aparata zuba koji okružuje zub i sidri ga u čeljusti. Zdravlja parodonta postiže se, kako kod kuće održavanjem pravilne oralne higijene, tako i u stomatološkoj ordinaciji redovitim profesionalnim čišćenjem zubi i pregledima na kojima se mogu otkriti počeci bolesti.

Počeci bolesti parodonta javljaju se u obliku upale zubnog mesa, gingivitis, koja može dovesti do upale dubljih struktura. Glavni uzročnik te bolesti je plak, organizirani sloj ostataka hrane, sline i bakterija koje su odgovorne za karijes, ali i onih odgovornih za upale zubnog mesa. Plak, u procesu mineralizacije sa mineralima iz sline, prerasta u kamenac koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija. Zubno meso postane crveno, bolno, otečeno te krvari i ako se ta faza ne sanira, pod zubnim se mesom počnu množiti bakterije koje uništavaju potporne strukture, uzrokuju nastanak džepa i povlačenje kosti. Stanje se može brže ili sporije razvijati i na kraju dovesti do ispadanja zubi koje zbog povlačenja kosti više nema što držati. U tim slučajevima govorimo okroničnoj bolesti, parodontitisu.

U liječenju parodontalne bolesti primjenjujemo kompletnu terapiju koja  započinje čišćenjem zubnog kamenca, pjeskarenjem  i poliranjem zubi kako bi se uklonio sav vidljiv kamenac i uklonile naslage i pigmentacije na zubima. Tada zubi postaju glatki i nisu više pogodni za razmnožavanje bakterija. Nakon mjerenja džepova slijedi kiretaža džepova - poliranje korijena posebnim instrumentima, kiretama, čime se uklanja onaj kamenac koji se nalazi ispod zubnog mesa na površini korijena. Osim mehaničkog uklanjanja tvrdih naslaga, džepovi se ispiru antibakterijskim otopinama. Kod uznapredovalih slučajeva prednost se daje kirurškom pristupu pod direktnom kontrolom oka, te je potrebna upotreba lokalnih ili sistemskih antibiotika.

Rano otkrivanje parodontalne bolesti može spriječiti gubitak zuba. Parodontalnu bolest dijagnosticirat ćemo u našoj ordinaciji jer samo stomatolog može postaviti točnu dijagnozu.